Boldogság mozaik

Gondolatok, képek, ötletek élet színezéshez

Facebook

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Vera Peiffer: Pozitív gondolkodás

2018.07.08. 16:53 SZ.K.Zsófi

Kitört a nyári szünet, az első napját a könyvtárban kezdtük. A pszichológia témájú könyvek között találtam Vera Peiffer, Pozitív gondolkodás című könyvét. Nem csak azért választottam ezt a könyvet, mert elfér még egy közepes női táskában is, nem túl terjedelmes, a tördelése is tetszetős, hanem mert nem árt egy kis pozitív gondolkodás :-)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Néhány részlet a könyvből:

...Az aggodalmaskodás és a lelkiismeretfurdalás a két legnagyobb időpocsékolás a világon. Rengeteg energiát vesznek el, és mindezt a semmiért. A helyzeten egyáltalán nem változtatnak, de miattuk nagyon pocsékul érezheti magát. ...
...Aki aggódik, az szorong a jövő miatt. ... Emiatt persze egyre negatívabb, kudarcosabb képeket kezd tudatában megfesteni: a kudarc és tragédia képeit.
Ugye, tudja, hogy ez mivel jár? Ez azt jelenti, hogy ön valami negatívat képzel el a tudatában, miközben egy pozitív dolog megtörténtét szeretné!01.jpg...Emlékezzék, hogy ön egy alkotó, pozitív ember és hogy nem hajlandó többé katasztrófát előidéző gondolatokra. Minden felbukkanó gondolatot helyettesítsen egy pozitívval.04.jpgIdézzen fel korábbi nehéz helyzeteket, s azt is ahogy megoldódtak. Valahogy mindig lesz, a helyzetek mindig megoldódnak.02.jpgAz emberek szorongatott helyzetben állnak elő a legjobb ötletekkel. Ilyenkor vagyunk a leginkább motiváltak valami magasabb és jobb elérésére.
...Ha nem éri el, nem kapja meg azt, amire vágyik, akkor ez azt jelenti, hogy valami sokkal jobb van előkészületben.03.jpgA lelkiismeretfurdalás az aggodalomhoz hasonlatos. A különbség az irányultságában van: olyan miatt érez szorongást, amit a múltban követett el. Szégyenli magát és bűntudata van amiatt, hogy hibázott...Az elkövetett hibáknak van egy nagyon nagy előnyük: tanulhatunk belőlük. Ha soha nem hibáznánk semmit, nem is lenne haladás.

Minél közelebb kerülünk a problémákhoz, annál ijesztőbbnek tűnnek. Mikor közvetlen közel kerül egy problémához, jól nézze meg magának, majd szedje ízekre és apró darabokra, hogy így kiderüljön, mi a változtatáshoz a legelőnyösebb stratégia. Ahelyett, hogy dramatizálnánk egy problémát, inkább elemezzük és általa kézzel fogható méretűvé zsugorodik és gyakran már a megoldást is magában rejti.

....

A gyerekek azt csinálják, amit látnak. Közvetlen környezetük tükörképei, és ön válik gyermeke legközelebbi környezetévé jó hosszú időre. Ha ön boldog és elégedett az életével, akkor gyermeke is megtanul boldognak és elégedettnek lenni...

...

 A hibák értelme az, hogy segítsenek, s nem az, hogy büntessenek bennünket. ...
...A megoldás kösse le a figyelmét, ne pedig a hibák.

...

A veszekedésben semmi kivetni való nincs, ha nem teszi a másikat nevetségessé, nem vádaskodik, és nem megalázó a magatartása. Ennek a legegyszerűbb megelőzési módja az, ha a mondatait Én- nyelven, azaz egyes szám első személyben fogalmazza meg a Te -nyelv helyett. Tehát "én"-nel kezdi a mondatot "te" helyett.

...

Mikor boldog, relaxált. Inspiratív állapotba kerül, mert ideje és csendje van a belső hangot meghallani.
...
Anyagi helyzete bizonyos mértékig mentális attitűdjének függvénye, hasonlóan kapcsolataihoz, egészségi állapotához, sikereihez.
...
A pénzcsináláshoz helyes önismeretre is szükség van. Tudnia kell erősségeit, pozitív készségeit, és akkor olyan munkaterületet választ, ahol képes ezeket kamatoztatni.
...Saját képességeit hirdetnie kell. Jó bornak is kell a cégér.05.jpgA magabiztosság arra utal, hogy tudja, mit akar az életben, és hogy szereti saját magát annyira, hogy ezt meg is szerzi. Magabiztosnak lenni annyi, mint elérni célját úgy, hogy az önnek és másoknak is kielégítő legyen.06.jpgA reménytelenség abból fakad, hogy nem érti az élet alaptörvényeit. Mindig van kiút. Attól még, hogy mi nem vesszük észre, nem jelenti, hogy nincs is ott.

...

Az ember akkor betegszik meg, amikor legyengül az immunrendszere, mikor minden összejön, mikor túl sokat aggódik, mikor állandóan csak rohan. Mindez vagy amiatt van, mert túlhajtja magát, vagy mert régmúlt traumák jöttek működésbe.
...
Aggódás, szomorúság, düh, frusztráció, féltékenység, irigység és gyűlölet-ezek mind betegséget elősegítő érzelmek.
...
Napjainkra becslések szerint a betegségek 70%-a pszichoszomatikus eredetű, ami azt jelenti, hogy a testi tünetek valamilyen feszülés kifejeződései.
...
A félelem kiváló táptalaja mindenféle testi és mentális betegségnek. Mikor félünk valamitől, akkor gyakorlatilag negatív attitűddel gondolunk rá.
...
Tudatunkkal megbetegíthetjük és meggyógyíthatjuk magunkat.
...
Hogy tudja bizonyossággal, mi zajlik a tudatalattiban, ahhoz szükséges a tudatos én mélyreható ismerete. Csak így képes a tudatalatti folyamatokat felügyelete alatt tartani.
....
Az ember akkor féltékeny, mikor birtokolni akarja a másikat. A féltékenységnek semmi köze nincs a szerelemhez és a szeretethez. Inkább arról van szó, hogy az ön kicsinyes egója partnere osztatlan figyelmét akarja élvezni. A partner a szeretet mindenhatójává válik és ön, mint a féltékeny fél, csak akkor tud felhőtlenül boldog lenni, mikor a nap minden percében együtt vannak. Sőt még akkor sem igazán.
Aki féltékeny, az csak kizárólag magára tud figyelni, és képtelen társa igényeit szem előtt tartani. 07.jpgA manipuláció a tehetetlen emberek eszköze.Ha valaki máson keresztül akarja megtalálni a saját boldogulását, önkifejezését, akkor nincs elég bátorsága ahhoz, hogy a saját életét élje. Lehet, hogy gyerekkorában nem sok figyelmet kaptak saját vágyai. Lehet, hogy nincs is tudatában kielégítetlen vágyainak. Az önismeret hiánya erőtlenné teszi.

A szeretet egy alapállás, attitűd, amely kiapadhatatlan erőforrás. Olyan, mint a csapból kiáramló víz, melynek erősségét be lehet állítani.

A Pozitív Gondolkodás egy eszköz ahhoz, hogy életét hatékonyan meg tudja változtatni, ha akarja. A tudatalatti erejét használja fel saját maga építésére, és ekkor mindent elérhet, amit csak akar.08.jpg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A könyvben összességében nem új keletű dolgokról esik szó, viszont szépen összeszedi a pozitív gondolkodást akadályozó emberi tényezőket. Ahhoz, hogy pozitív legyen a hozzáállásunk, gondolkodásunk, meg kell szabadulnunk ezektől az akadályoktól. Ha ez sikerül, a tudatunk erejével sok mindenre képesek lehetünk. "Ha boldog akarsz lenni, légy az"-idézet Tolsztojtól. Rajtunk múlik, hogy mit érünk el. Természetesen adott az örökölt génállományunk, a minta, amit a szüleinktől látunk, a testi adottságaink, az anyagi lehetőségeink, de felnőtt korában pozitív gondolkodással mindenki képes jobbá tenni az életét, ha akarja.

Szólj hozzá!

Címkék: pszichológia pozitív gondolkodás

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogsagmozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr8714067275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása