Boldogság mozaik

Gondolatok, képek, ötletek élet színezéshez

Facebook

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Székelykapuk

2018.08.20. 17:09 SZ.K.Zsófi

"A kapu sokat elmondhat a házigazdáról: tanúsíthatja rendszeretetét vagy árulkodhat hanyagságáról." (Jávor-Küllős-Tátrai 1978:160) Az erős, szép kapu csinos és gondozott háztájat sejtetett, valamint az első percben jó benyomást keltett a belépő vendég szemében. Minden egyes elkészült székelykapu műremek, egyedi a maga nemében. Az erdélyi magyarság számára a hovatartozás jelképe. Társadalmi szerepe is jelentős, a székelyek dolgos életének a része, szereplője a székelykapu.

A székelykapu ornamentikája Kínában (a sárkány-mintás gerendadíszítésben), és a belső-ázsiai népek hiedelemvilágában is gyökerezhet. A székelykapu hengeres formája, a ferde támasztóoszlop, végén rögzítő cövekekkel, a tetőformája, a tetején levő sárkánydísz és az oszlopain elhelyezett napjelek a kelet-ázsiai építészet szerkezetét és ornamentikáját ma is őrzi. A sárkány védő-kultusza Kelet-Ázsiából kiinduló kultúrhatás; a magyar hiedelemvilágban és főleg a népmesevilágban a sárkány – sárkánykígyó – a bejáratot, a vár- vagy palotakaput védő kultikus lény. A leegyszerűsített, a ház lakóit kultikusan védő sárkányos oromdíszek helyére katolikus vidékeken a bűntől védelmező Istenfiának, Jézusnak a keresztjét helyezték. A mongol kolostorok tetőperemének homloksíkján a díszítő sor elemei – kör és pikkely – minőségi és szerkezeti szempontból megegyeznek a székelykapu díszítő sorának megfelelő elemeivel. Nyilvánvaló, hogy a hun, az avar és a magyar, illetve más török népek Belső-Ázsiából hozták a Kárpát-medencébe a székelykapu keleti bambusz-technikában gyökerező díszítő formáját. Mivel a székelykapuk fő elterjedési területe éppen a hun-utódok által betelepített Székelyföld, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy a székelykapu a hunoknak itt maradt öröksége. 

Szerkezeti szempontból kétféle székelykapu létezik. Az első a nagyobb, keresztkötőgerendás, más néven galambbúgos. A második a szerényebb gyalogkapu, más néven kicsi kapu.

Keresztkötőgerendás (galambbúgos) székelykapu:

Három kapulábból (más néven zábé), a vízszintes elhelyezésú keresztkötőgerendából, a galambbúgból, a gyalogbejáró feletti tükörbetétből, hónaljkötésekből, kis és nagy nyílókból tevődik össze. A galambbúgot zsindelytető védi.

Kicsi székelykapu, vagy gyalogkapu:

Hasonlóan a galambbúgos kapuhoz, ez is három kapulábból áll, de a kontyfa csak a gyalogbejárót képező két kapulábat köti össze. Ezen általában galambbúg is volt, akárcsak a nagy kapukon.

11.jpg

  1. Tető nyárs
  2. Zsindelytetõ
  3. Galambdúc
  4. Kapuzábé
  5. Kontyfa
  6. Hónaljkötések
  7. Kaputükör, kapucímer
  8. Kis nyiló
  9. Nagy nyiló
  10. Palmetta
  11. Festett-faragott rozetta
  12. Peremdíszek
  13. Kezdõ motívumok a zábén
  14. Indák, életfa

kaputukor.jpgKaputükör

Csersavtartalma miatt székelykapunak legmegfelelőbb a tölgyfa, illetve a cserfa volt, mivel igen ellenállónak bizonyult a korhadással szemben. A kiválasztott fa alapanyagot egy évi szárítás után, félszáraz állapotban kezdték el faragni.

Nehezen találhatunk két egyforma székely kaput, egyéniségüket a díszítésük adja meg. A díszítést három részben tárgyalhatjuk, úgy, mint: faragás, festés illetve felirat.

Fellelhető díszek az égitestek (megjegyzendő: a székelyeknél a nap az áldás jele), a madarak, a kelyhek, a növényi motívumok. Az oszlopokon jellemző a rózsa illetve a levélfüzér végigfuttatása. Ezek ismétlődése ritmikus, szívalakra emlékeztető, a köztük kimaradó helyet kacsokkal töltik ki, melyek végén gomb, tulipán, rózsa vagy csillag található. Az oszlopok fölső végződésén, egy pálmalevélen elhelyezkedő különálló virágzat található. A keret díszítése egymásra helyezett formákkal: virággal, csillaggal, rózsával, herelevéllel, tulipánszárral, tulipánnal, boldogasszony-levéllel, forgóvirággal, palmettával, koronával, gyertyával, kereszttel, kehellyel vagy madárral történt. A kapuk teste minden esetben dísztelen marad.

A hónaljkötéseken is találunk növényi díszeket, de elmaradhatatlan itt a keleti oldalon a nap, a nyugati szélen pedig a hold és a csillagok. Ide kerülnek a feliratok, melyek egyrészt a felirat elsődlegesen az építés idejét és az építő illetve a gazda nevét ismertette, másrészt jókívánságokkal látnak el, üzennek a betérőnek.

Álljon itt egy csokorra való székely kapu felirat: „A béjövőnek szállás, a kimenőnek békesség”, „Béke a bejövőre, áldás a kimenőre” , „Ha e zajló nagyvilágban baj és bánat kerget, jó szándékú szívvel mihozzánk betérhetsz”. „Ha jó szándék hoz, e kapun bejöhetsz, különben az úton fel s alá elmehetsz”. „Házad lehet bárhol, de hazád csak itt”. „Jó szívű barát, béjöhetsz”. „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez - testvér - ne légy hűtlen soha”. „Szíves vendéglátó e kapu gazdája, de a gonosz embert furkósbottal várja”. „Szíves vendéglátó e kapu gazdája, de a gonoszt, álnokot végképpen kizárja”. „Szíves vendéglátó e kapu gazdája, ki a fáradt utast tárt karokkal várja”.
„Térj be hozzánk vándor, ha erre visz az utad, ha jó a szándékod, itt szeretet fogad”. „Vándor! Ez a kapu nem akar kizárni, csak azt mutatja meg, merre kell bejárni”. „Vándor, ha elfáradsz az élet útján, bizalommal térj be e kapu alatt, ha jó a szándékod, itt szeretet fogad”.

A XVIII. században aztán a díszeket gyakran festik, általában csak piros, fehér, zöld és kék színeket használtak, később sárgát és feketét is. A felkúszó indák sötétvörösek, zöldek a rozmaringok, kékek vagy zöldek a levelek, melyeket esetenként fehér pöttyökkel tarkítottak. A galambház alatti gerendán, illetve a nagy és kis kapuk ívén előfordulnak fehér pikkelyek.

Forrás:
Sütő István: A bútorfestő és fafaragó Sütő család (T3 Kiadó Sepsiszentgyörgy, 2011)
http://szekely-kapuk.hu/
wikipédia
http://www.zetelaka.com/index.php/hagyomanyaink/szekelykapuk
http://karpatutak2.blogspot.com/2011/05/szekelykapuk-1-ako-kaputol-korondig.html

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: székelykapu Erdély Székelyföld

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogsagmozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr1614190321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása